Sakletarbloggen

Föremålsintendenterna bloggar

Veckans ubåtsmanick vecka 12

Torped 613

Inne i ubåten, i det utrymme som kallas torpedrum övre, ligger en åtta meter lång och cirka ett och ett halvt ton tung stålcylinder. Den är grå, förutom nosen som är orange. I aktern sitter två propellerar Jag talar om Neptuns huvudvapen, torped 613.

Torpeder har funnits sedan mitten av 1800-talet. Utvecklingen drevs framåt av två olika personer som ironiskt nog hette Schwarzkopf och Whitehead. Vi har skrivit om torpeder tidigare så vi ska inte grotta ner oss i de detaljerna nu.

Men just torped 613 är värd ett eget kapitel i bloggen. Torpeden är trådstyrd, på insidan av torpedluckan fäster man en stor trådrulle med en väldigt lång tunn koppartråd i. Tråden rullas sedan ut allteftersom torpeden simmar iväg från ubåten och kan därmed styras från manöverrummet mot målet någonstans ute i havet.

Torped 613 är en så kallad utsimningstorped. Det betyder att den startar propellrarna inne i tuben som är vattenfylld. Sedan simmar den tyst iväg från ubåten. Tidigare sköt man ivåg torpeden med tryckluft vilket gav upphov till ett himla liv i vattnet som kunde höras från eventuella sökande jagare. Ubåtar av typ Näcken var för övrigt först i flottan med utsimmande torpder.

Torped 613 detalj

Den torped som ligger i Neptun nu har en övningskon på sig. Det innebär att i stället för sprängämnen i konen sitter en lampa och lite annan utrustning som gör att torpeden kan bärgas efter skottet och sedan övningskjutas igen. Det blir lite billigare så eftersom en ny torped av den här typen kostar kring fyra miljoner kronor. Stridskonen har ett zonrör istället och en väldig massa sprängämnen.

Torped 613 är en svensk uppfinning men den har exporterats ut i världen under namnet torped 617.

Lägg till kommentar

Loading